Ινδικός κλασικός χορος Kathak

Ινδικός κλασικός χορός Kathak

Ινδικός κλασικός χορός Kathak

O ινδικός χορός ειναι ενας ιερός χορός γεμάτος θεατρικότητα και δεξιοτεχνεία. Τα πόδια γίνονται μουσικό οργανό που παίζει πάνω στα ρυθμικά πατρον της ινδικής τάμπλάς, όλο το σώμα μεταμορφώνεται σε ενα θεικό εργαλείο έκφρασης..Ο Kathak είναι μία από τις δέκα μεγάλες μορφές του ινδικού κλασσικού χορού. Η καταγωγή του Kathak αποδίδεται παραδοσιακά στους ταξιδιώτες της αρχαίας βόρειας Ινδίας γνωστούς ως Kathakars ή αφηγητές. Ο όρος Kathak προέρχεται από τη λέξη Vedic Sanskrit Katha που σημαίνει “ιστορία” και την Kathaka που σημαίνει “αυτός που λέει μια ιστορία” ή “να κάνει με ιστορίες”. Η περιπλάνηση στον Κάθκα ανέφερε ιστορίες από τα σπουδαία έπη και την αρχαία μυθολογία μέσω χορού, τραγουδιών και μουσικής με τρόπο παρόμοιο με το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

To Kathak βρίσκεται σε τρεις ξεχωριστές μορφές, που ονομάζονται από τις πόλεις όπου εξελίχθηκε η παράδοση χορού Kathak – Jaipur, Banaras και Lucknow. Στυλιστικά, η μορφή του χορού Kathak δίνει έμφαση στις ρυθμικές κινήσεις των ποδιών, διακοσμημένες με μικρά καμπάνες (Ghungroo) και την κίνηση εναρμονισμένη με τη μουσική. Τα πόδια και ο κορμός είναι γενικά ευθεία και η ιστορία λέγεται μέσω ενός ανεπτυγμένου λεξιλογίου που βασίζεται στις χειρονομίες των όπλων και της κίνησης του άνω σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινηματογραφικές κινήσεις, τις στροφές και τις στροφές. Η κύρια εστίαση του χορού γίνεται τα μάτια και οι κινήσεις των ποδιών. Τα μάτια λειτουργούν ως μέσο επικοινωνίας της ιστορίας που ο χορευτής προσπαθεί να επικοινωνήσει. Με τα φρύδια ο χορευτής δίνει διάφορες εκφράσεις του προσώπου. Η διαφορά μεταξύ των υπο-παραδόσεων είναι η σχετική έμφαση μεταξύ δράσης σε σχέση με το footwork, με στυλ Lucknow που δίνει έμφαση στη δράση και το στυλ Jaipur φημίζεται για το θεαματικό footwork του.

Ο Kathak ως καλλιτεχνική παράσταση επιβίωσε και αναπτύχθηκε ως προφορική παράδοση, έμαθε και καινοτομεί από τη μια γενιά στην άλλη προφορικά και μέσω της πρακτικής.

Ιστορία

Σύμφωνα με τη Mary Snodgrass, η παράδοση του Kathak της Ινδίας είναι ανιχνεύσιμη στο 400 π.Χ. Το αρχικό κείμενο που σώζεται με τις ρίζες του Kathak είναι η Natya Shastra που αποδίδεται στο φασκόμηλο Bharata και η πρώτη του πλήρης συλλογή χρονολογείται από το 200 π.Χ. έως το 200 μ.Χ. , αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 500 π.Χ. και 500 μ.Χ. .
Η παράσταση Kathak από Sharmila Sharma και Rajendra Kumar Gangani στο Μουσείο Guimet (Νοέμβριος 2007)

Η πιο μελετημένη εκδοχή του κειμένου Natya Shastra αποτελείται από περίπου 6000 στίχους δομημένα σε 36 κεφάλαια. Το κείμενο, δηλώνει η Ναταλία Lidova, περιγράφει τη θεωρία του χορού Tāṇḍava (Shiva), τη θεωρία της φυλής, της bhāva, της έκφρασης, της χειρονομίας, των ενεργειών, των βασικών βημάτων, των στάσεων στάσης – οι οποίες αποτελούν μέρος ινδικών κλασικών χορών, συμπεριλαμβανομένου του Kathak. Οι χορευτικές τέχνες και οι τέχνες επιδόσεων, δηλώνουν αυτό το αρχαίο ινδουιστικό κείμενο, είναι μια μορφή έκφρασης πνευματικών ιδεών, αρετών και ουσίας των γραφών.

Οι πίνακες του 2ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στο Bharhut δείχνουν τους χορευτές σε μια κάθετη στάση με τις θέσεις των όπλων τους ήδη υποδηλώνοντας τις σημερινές κινήσεις του Kathak. Οι περισσότεροι από τους χορευτές έχουν ένα χέρι κοντά στο αυτί σε ένα «pataka hasta» (Mudra).

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Kathak

Ιδιαίτερα και για μικρά γκρουπ εργαστήρια με την Asrai

Πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 6984720625

Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.