Συνέντευξη στο περιοδικό EXPOSED by Helexpo

Συνέντευξη στο περιοδικό EXPOSED

Συνέντευξη στο περιοδικό EXPOSED

Κείμενο: Ευθύμιος Σαββάκης

Τίτλος: «Το Bollywood είναι ένας χορός χωρίς όρια»

Μπαλέτο, παραδοσιακοί χοροί και γιόγκα. Το πρόγραμμα της Ανθής Καμαριώτη ήταν από την παιδική της ηλικία αφιερωμένο σε αυτό που αγαπά περισσότερο: να εκφράζεται μέσα από το σώμα της. Αγάπη που την οδήγησε στην Ισπανία και την πολυπολιτισμική Γρανάδα. Ήταν μόλις 25 χρονών. Και έτοιμη να «βαφτιστεί» ξανά εκεί που η Ανατολή συνυπάρχει αρμονικά με τη Δύση. Η περσόνα της Asrai Danza είχε μόλις γεννηθεί.

«Στη Γρανάδα έμεινα για 10 ολόκληρα χρόνια, μελετώντας αραβικούς, τσιγγάνικους, flamenco και ινδικούς χορούς! Την ερωτεύτηκα αυτή την πόλη. Κυρίως γιατί εντός της συντελείται το πάντρεμα πολιτισμών και χορευτικών δρόμων, το παλιό γνωρίζει το σύγχρονο και τα κλασικά βήματα συναντούν τον αυτοσχεδιασμό. Υπάρχει κάτι στον αέρα της πόλης που μόνο αν πας θα το καταλάβεις. Επίσης, αυτή η περιπλάνηση μακριά από την Ελλάδα μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω μερικούς από τους θρύλους του ινδικού χορού Kathak, όπως τον Vishal Krishna. Έκανα εντατικά μαθήματα μαζί του, όπως και με τον πατέρα του Pandit Mohan Krishna. Σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν καταγωγή από τους περίφημους χορευτές Kathak του Banaras Gharana. Η μεγάλη Sitara Devi είναι, για να φανταστείς, η γιαγιά του!», τονίζει.

To 2008 αρχίζει και η ίδια να διδάσκει Bollywood, έναν ινδικό χορό που λάτρεψε από την πρώτη στιγμή. Το καταλαβαίνεις και από τον τρόπο που μιλάει για αυτόν.

«Οι Ινδοί θεωρούν μεγάλη τιμή μη ομοεθνείς τους να μαθαίνουν τους κλασικούς παραδοσιακούς τους χορούς. Οι παραστάσεις δε που δίνονται στους ναούς και στα πολυπληθή φεστιβάλ τους είναι μαγικές. Το να είσαι μουσικός ή χορευτής είναι κάτι πολύ σπουδαίο στην Ινδία, που δεν μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Αποτελεί πολύτιμο “περιουσιακό” στοιχείο, που κληρονομείται από γενιά σε γενιά, συγκεκριμένων και λίγων σε αριθμό οικογενειών. Είχα την τύχη να έχω έναν πραγματικά χαρισματικό και ταλαντούχο δάσκαλο. Όπως όλα τα παιδιά αυτών των οικογενειών, δεν πήγε σχολείο και από τα τρία του χρόνια μαθαίνει και εξασκείται από το πρωί ως το βράδυ στο χορό. “Εδώ πίνουμε χορό, τρώμε χορό, κοιμόμαστε με χορό”, μου έλεγε. Πρόκειται, άλλωστε, για έναν χορό που απαιτεί χρόνια εκπαίδευσης, υπομονή, απόλυτη πειθαρχία, ακρίβεια, συναίσθηση του ανθρώπινου σώματος, βαθιά γνώση και κατανόηση της μουσικής αλλά και των κειμένων τις ινδικής μυθολογίας, καθώς και υποκριτικές ικανότητες. Γιατί δεν χορεύεις απλά ακολουθώντας τη μουσική και τα λόγια του τραγουδιού, αλλά υποδύεσαι ρόλους και (μέσα σε δευτερόλεπτα) πρέπει να μεταπηδήσεις από την αντρική υπόσταση του Krishna στη γυναικεία Radha. Και σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα μάτια, όπως και κάθε έκφραση του προσώπου. Το Bollywood είναι, ουσιαστικά, θέατρο και διασκέδαση μαζί. Αλλά και ένας χορός χωρία όρια», επισημαίνει και στέκεται στους λόγους της επιστροφής της στην Ελλάδα.

«Επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη γιατί είχα την ανάγκη να μοιραστώ τις γνώσεις μου, αλλά και γιατί μου έλειπαν οι δικοί μου άνθρωποι. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, παραδίδω σεμινάρια και μαθήματα μέσω του συλλόγου Nataraja, προσπαθώντας να

δώσω στο κοινό της πόλης την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη μαγεία της ινδικής, τσιγγάνικης και οριεντάλ κουλτούρας. Μαγεία, που πιστέψτε με, κάθε άνθρωπος πρέπει να συναντήσει», καταλήγει.

Κάντε κλικ και διαβαστε το περιοδικό online:

https://issuu.com/helexpo/docs/exposed_9

Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.