Χoρός & Πνεύμα

Ινδικός Χορός Kathak

Οι χοροί της Ινδίας, μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με την μυστηριώδη, μαγευτική πλευρά της κουλτούρας, καθρεφτίζοντας με αμεσότητα τον ινδικό πολιτισμό.

Βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες και πειθαρχία. Παραδοσιακά διαιρούνται στα ρυθμικά στοιχεία (nritta), Και τον συνδυασμό του ρυθμού και της έκφρασης (nritya).

Καθώς λέει ο μύθος, όλοι οι κλασικοί ινδικοί χοροί δημιουργήθηκαν απο το Shiva χορεύοντας οπώς Ναταράτζ.

Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, ο Brahma συνδύασε, την έκφραση , τη γνώση και το συναίσθημα , για να δημιουργήσει το natya, δηλαδή τον χορό.

Η ιστορία του Katak ξεκινάει στους αρχαίους χρόνους με αναφορές σε κείμενα του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ. (Kameshwar, Mithila).

Καthak στα σανσκριτικά σημαίνει διηγούμαι ιστορίες.

Γεννήθηκε στους ναούς της περιοχής του Uttar Pradesh, οι πόλης οπου καλλιεργήθηκε και ανθίζει μέχρι σήμερα ειναι οι Jaipur, Lucknow και Varanasi οπού ανάλογα με την κουλτούρα της κάθε τοποθεσίας ο χορός έχει διαφορετικό στυλ.

Τον 16ο αιώνα δέχεται επιρροές από τον Περσικό χορό, υιοθετώντας τα κουδουνάκια στα πόδια και την πραγματοποίηση πολλαπλών στροφών.

Είναι ο μοναδικός ινδικός χορός που εχεί στοιχεία ινδουιστικής και μουσουλμανικής κουλτούρας.

Ο χορευτής ακολουθεί τον ρυθμό, που επιταχύνεται σταδιακά, καταλήγοντας

σε κλεισίματα, στην αρχή (Sam) του μετρικού κύκλου. Τα ρυθμικά πατρόν

λέγονται Tukrā και Tora.

Ινδικός Χορός Bollywood


Η λεξή Bollywood δημιουργήθηκε στην δεκαετιά του 70 για να χαρακτηρίσει τον ινδικοί εμπορικό κινηματογράφο .Βγαίνει από το παιχνίδι των λέξεων Bombay (πρωταρχική παραγωγός ταινιών αυτού του τύπου ) και Hollywood . Είναι μια μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία πού παράγει πανώ απο 1.000 ταινίες το χρόνο.O χορός είναι μια ανάμιξή κλασικών ινδικών χορών Kathak , Bharactanatyam, Odissi με μοδερνούς όπως salsa, hip-hop,  oriental , flamenco jazz και άλλους.Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες και σε γκρουπ, η μουσική και τα κοστούμια που το συνοδεύουν είναι εκπληκτικά και οι χορευτές είναι ηθοποιοί , μερικές φορές και τραγουδιστέ.

Χορός Οριεντάλ

Ο χορός οριεντάλ  (ή χορός της κοιλιάς, όπως είναι ως επί το πλείστον γνωστός στον δυτικό κόσμο) είναι ο κατ’ εξοχήν χορός της ανατολής. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες προέρχεται από τις τελετουργίες γονιμότητας της κεντρικής Αφρικής ή από τις τελετουργίες προς τιμήν των Θεών της γονιμότητας (όπως η Αστάρτη, η Αφροδίτη κλπ) της μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Στη σημερινή του μορφή είναι κυρίως διαδεδομένος στον αραβικό χώρο, καθώς και στην Τουρκία, Ελλάδα, Βαλκάνια, Περσία και σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας.Παρότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες, και είναι εκτελεστικά ιδιαίτερα δύσκολος.Υπάρχουν πολλά είδη χορού της κοιλιάς, ανάλογα με τη μουσική, την προέλευση.

Γράψτε απάντηση