Ινδικός Χορός Kathak
Οι χοροί της Ινδίας, μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με την μυστηριώδη, μαγευτική πλευρά της κουλτούρας, καθρεφτίζοντας με αμεσότητα τον ινδικό πολιτισμό.Βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες και πειθαρχία. Παραδοσιακά διαιρούνται στα ρυθμικά στοιχεία (nritta), Και τον συνδυασμό του ρυθμού και της έκφρασης (nritya).Καθώς λέει ο μύθος, όλοι οι κλασικοί ινδικοί χοροί δημιουργήθηκαν απο το Shiva χορεύοντας οπώς Ναταράτζ.Σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις, ο Brahma συνδύασε, την έκφραση , τη γνώση και το συναίσθημα , για να δημιουργήσει το natya, δηλαδή τον χορό.Η ιστορία του Katak ξεκινάει στους αρχαίους χρόνους με αναφορές σε κείμενα του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ. (Kameshwar, Mithila).Καthak στα σανσκριτικά σημαίνει διηγούμαι ιστορίες.Γεννήθηκε στους ναούς της περιοχής του Uttar Pradesh, οι πόλης οπου καλλιεργήθηκε και ανθίζει μέχρι σήμερα ειναι οι Jaipur, Lucknow και Varanasi οπού ανάλογα με την κουλτούρα της κάθε τοποθεσίας ο χορός έχει διαφορετικό στυλ.Τον 16ο αιώνα δέχεται επιρροές από τον Περσικό χορό, υιοθετώντας τα κουδουνάκια στα πόδια και την πραγματοποίηση πολλαπλών στροφών.Είναι ο μοναδικός ινδικός χορός που εχεί στοιχεία ινδουιστικής και μουσουλμανικής κουλτούρας.Ο χορευτής ακολουθεί τον ρυθμό, που επιταχύνεται σταδιακά, καταλήγονταςσε κλεισίματα, στην αρχή (Sam) του μετρικού κύκλου. Τα ρυθμικά πατρόνλέγονται Tukrā και Tora.
Ο Kathak είναι μία από τις δέκα μεγάλες μορφές του ινδικού κλασσικού χορού. Η καταγωγή του Kathak αποδίδεται παραδοσιακά στους ταξιδιώτες της αρχαίας βόρειας Ινδίας γνωστούς ως Kathakars ή αφηγητές. Ο όρος Kathak προέρχεται από τη λέξη Vedic Sanskrit Katha που σημαίνει “ιστορία” και την Kathaka που σημαίνει “αυτός που λέει μια ιστορία” ή “να κάνει με ιστορίες”. Η περιπλάνηση στον Κάθκα ανέφερε ιστορίες από τα σπουδαία έπη και την αρχαία μυθολογία μέσω χορού, τραγουδιών και μουσικής με τρόπο παρόμοιο με το αρχαίο ελληνικό θέατρο. To Kathak εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του κινήματος Bhakti, ιδίως με την ενσωμάτωση της παιδικής ηλικίας και των ιστοριών του Hindu θεού Κρίσνα, καθώς και ανεξάρτητα στα δικαστήρια των βορειο ινδών βασιλείων.
To Kathak βρίσκεται σε τρεις ξεχωριστές μορφές, που ονομάζονται από τις πόλεις όπου εξελίχθηκε η παράδοση χορού Kathak – Jaipur, Banaras και Lucknow. Στυλιστικά, η μορφή του χορού Kathak δίνει έμφαση στις ρυθμικές κινήσεις των ποδιών, διακοσμημένες με μικρά καμπάνες (Ghungroo) και την κίνηση εναρμονισμένη με τη μουσική. Τα πόδια και ο κορμός είναι γενικά ευθεία και η ιστορία λέγεται μέσω ενός ανεπτυγμένου λεξιλογίου που βασίζεται στις χειρονομίες των όπλων και της κίνησης του άνω σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινηματογραφικές κινήσεις, τις στροφές και τις στροφές. Η κύρια εστίαση του χορού γίνεται τα μάτια και οι κινήσεις των ποδιών. Τα μάτια λειτουργούν ως μέσο επικοινωνίας της ιστορίας που ο χορευτής προσπαθεί να επικοινωνήσει. Με τα φρύδια ο χορευτής δίνει διάφορες εκφράσεις του προσώπου. Η διαφορά μεταξύ των υπο-παραδόσεων είναι η σχετική έμφαση μεταξύ δράσης σε σχέση με το footwork, με στυλ Lucknow που δίνει έμφαση στη δράση και το στυλ Jaipur φημίζεται για το θεαματικό footwork του.
Ο Kathak ως καλλιτεχνική παράσταση επιβίωσε και αναπτύχθηκε ως προφορική παράδοση, έμαθε και καινοτομεί από τη μια γενιά στην άλλη προφορικά και μέσω της πρακτικής.
Ιστορία
Σύμφωνα με τη Mary Snodgrass, η παράδοση του Kathak της Ινδίας είναι ανιχνεύσιμη στο 400 π.Χ. Το αρχικό κείμενο που σώζεται με τις ρίζες του Kathak είναι η Natya Shastra που αποδίδεται στο φασκόμηλο Bharata και η πρώτη του πλήρης συλλογή χρονολογείται από το 200 π.Χ. έως το 200 μ.Χ. , αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 500 π.Χ. και 500 μ.Χ. .
Η παράσταση Kathak από Sharmila Sharma και Rajendra Kumar Gangani στο Μουσείο Guimet (Νοέμβριος 2007)
Η πιο μελετημένη εκδοχή του κειμένου Natya Shastra αποτελείται από περίπου 6000 στίχους δομημένα σε 36 κεφάλαια. Το κείμενο, δηλώνει η Ναταλία Lidova, περιγράφει τη θεωρία του χορού Tāṇḍava (Shiva), τη θεωρία της φυλής, της bhāva, της έκφρασης, της χειρονομίας, των ενεργειών, των βασικών βημάτων, των στάσεων στάσης – οι οποίες αποτελούν μέρος ινδικών κλασικών χορών, συμπεριλαμβανομένου του Kathak. Οι χορευτικές τέχνες και οι τέχνες επιδόσεων, δηλώνουν αυτό το αρχαίο ινδουιστικό κείμενο, είναι μια μορφή έκφρασης πνευματικών ιδεών, αρετών και ουσίας των γραφών.
Οι πίνακες του 2ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στο Bharhut δείχνουν τους χορευτές σε μια κάθετη στάση με τις θέσεις των όπλων τους ήδη υποδηλώνοντας τις σημερινές κινήσεις του Kathak. Οι περισσότεροι από τους χορευτές έχουν ένα χέρι κοντά στο αυτί σε ένα «pataka hasta» (Mudra).
Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Kathak
Ινδικός Χορός Bollywood
Η λεξή Bollywood δημιουργήθηκε στην δεκαετιά του 70 για να χαρακτηρίσει τον ινδικοί εμπορικό κινηματογράφο .Βγαίνει από το παιχνίδι των λέξεων Bombay (πρωταρχική παραγωγός ταινιών αυτού του τύπου ) και Hollywood . Είναι μια μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία πού παράγει πανώ απο 1.000 ταινίες το χρόνο.O χορός είναι μια ανάμιξή κλασικών ινδικών χορών Kathak , Bharactanatyam, Odissi με μοδερνούς όπως salsa, hip-hop, oriental , flamenco jazz και άλλους.Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες και σε γκρουπ, η μουσική και τα κοστούμια που το συνοδεύουν είναι εκπληκτικά και οι χορευτές είναι ηθοποιοί , μερικές φορές και τραγουδιστέ.
Χορός Οριεντάλ
Ο χορός οριεντάλ (ή χορός της κοιλιάς, όπως είναι ως επί το πλείστον γνωστός στον δυτικό κόσμο) είναι ο κατ’ εξοχήν χορός της ανατολής. Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες προέρχεται από τις τελετουργίες γονιμότητας της κεντρικής Αφρικής ή από τις τελετουργίες προς τιμήν των Θεών της γονιμότητας (όπως η Αστάρτη, η Αφροδίτη κλπ) της μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Στη σημερινή του μορφή είναι κυρίως διαδεδομένος στον αραβικό χώρο, καθώς και στην Τουρκία, Ελλάδα, Βαλκάνια, Περσία και σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας.Παρότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες, και είναι εκτελεστικά ιδιαίτερα δύσκολος.Υπάρχουν πολλά είδη χορού της κοιλιάς, ανάλογα με τη μουσική, την προέλευση.