Μάθε για τους Ινδικούς Χορούς

Άρθρο για τον χορό της κόμπρα Kalbelia Dance

Άρθρο για τον χορό της κόμπρα Kalbelia Dance

Χορός Kalbelia

Ο χορός Kalbelia, που εκτελείται ως γιορτή, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας Kalbelia. Οι χοροί και τα τραγούδια τους είναι θέμα υπερηφάνειας και δείκτη ταυτότητας για τους Κalbelia , αντιπροσωπεύουν τη δημιουργική προσαρμογή αυτής της κοινότητας φιδιών στις μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και το δικό τους ρόλο στην αγροτική κοινωνία του Ρατζαστάν.

Οι χορευτές είναι γυναίκες που χορεύουν και στροβιλίζονται, αναπαράγοντας τις κινήσεις ενός φιδιού. Τα κοστούμια χαρακτηρίζονται από το άνω πανί ονομάζεται Angrakhi και ένα κομμάτι ύφασμα που φοριέται στο κεφάλι γνωστό ως Odhani, ομοίως το κάτω ύφασμα σώματος ονομάζεται Lengha. Όλα αυτά τα υφάσματα αναμειγνύονται με κόκκινα και

μαύρα χρώματα και κεντημένα με τέτοιο τρόπο ώστε όταν οι χορευτές αυτοί εκτελούν αυτά τα ρούχα αντιπροσωπεύουν ένα συνδυασμό χρωμάτων χαλαρωτικό για τα μάτια καθώς και για την ατμόσφαιρα.

Οι άντρες συμμετέχουν παίζοντας μουσικά όργανα όπως το dufli, το khanjari – ένα κρουστικό όργανο, το morchang, το khuralio και το dholak για να δημιουργήσουν το ρυθμό. Οι χορευτές με χένα σε παραδοσιακά σχέδια, φορώντας κοσμήματα και ενδύματα πλούσια κεντημένα με μικρούς καθρέφτες και νήμα αργύρου.

Τα τραγούδια των Kalbelia βασίζονται σε ιστορίες που προέρχονται από τη λαογραφία και τη μυθολογία, εκτελούνται ειδικοί χοροί κατά τη διάρκεια του Holi Festival. Οι Kalbelia έχουν τη φήμη ότι συνθέτουν στίχους αυθόρμητα και αυτοσχεδιάζουν τραγούδια κατά τη διάρκεια παραστάσεων. Αυτά τα τραγούδια και οι χοροί αποτελούν μέρος μιας προφορικής παράδοσης που παραδίδεται γενιές τώρα και για την οποία δεν υπάρχουν ούτε κείμενα ούτε εγχειρίδια κατάρτισης. Το 2010, τα λαϊκά τραγούδια και οι χοροί του Rajasthan Kalbelia δηλώθηκαν από την UNESCO ως μέρος της λίστας της άυλης κληρονομιάς.

Γνωστή χορεύτρια θρύλος: Gulabo Sapera,

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Kalbelia

Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει.