Ινδικοί Χοροί

KALBELIA | Ο χορός της κόμπρα

Ο χορός Kalbelia, που παίζεται ως εορτασμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού Kalbelia. Οι χοροί και τα τραγούδια τους είναι υπερηφάνεια και δείκτης ταυτότητας για τους Kalbelias και αντιπροσωπεύουν τη δημιουργική προσαρμογή αυτής της κοινότητας γοητευτικών φιδιών στις μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τον δικό τους ρόλο στην αγροτική κοινωνία του Rajasthani.

Οι χορευτές είναι γυναίκες με ροές μαύρες φούστες που χορεύουν και στροβιλίζονται, αντιγράφοντας τις κινήσεις ενός φιδιού. Το πάνω ύφασμα σώματος ονομάζεται Angrakhi και ένα κομμάτι ύφασμα που φοριέται στο κεφάλι γνωστό ως Odhani. Το κάτω ύφασμα σώματος ονομάζεται Lengha. Όλα αυτά τα υφάσματα αναμιγνύονται με κόκκινες και μαύρες αποχρώσεις και κεντημένα με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν αυτοί οι χορευτές εκτελούν αυτά τα ρούχα να αντιπροσωπεύουν έναν συνδυασμό χρωμάτων που καταπραΰνουν τα μάτια και την ατμόσφαιρα.

Οι άνδρες συμμετέχοντες παίζουν μουσικά όργανα, όπως pungi , ένα όργανο ξύλου που παραδοσιακά έπαιζε για να συλλάβουν φίδια, το dufli, ήταν, το khanjari – ένα όργανο κρουστών, morchang, khuralio και dholak για να δημιουργήσουν τον ρυθμό στον οποίο οι χορευτές παίζουν. Οι χορευτές τατουάζ με παραδοσιακά σχέδια και φορούν κοσμήματα και ενδύματα πλούσια κεντημένα με μικρούς καθρέφτες και ασημένιο νήμα. Καθώς η παράσταση εξελίσσεται, ο ρυθμός γίνεται όλο και πιο γρήγορος και ο χορός.

Τα τραγούδια Kalbelia βασίζονται σε ιστορίες που έχουν ληφθεί από τη λαογραφία και τη μυθολογία και ειδικοί χοροί εκτελούνται κατά τη διάρκεια του Holi. Το Kalbelia έχει τη φήμη ότι συνθέτει αυθεντικά τους στίχους και αυτοσχεδιάζει τραγούδια κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Αυτά τα τραγούδια και οι χοροί αποτελούν μέρος μιας προφορικής παράδοσης που παραδίδεται γενιές και για την οποία δεν υπάρχουν ούτε κείμενα ούτε εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Το 2010, τα λαϊκά τραγούδια Kalbelia και χοροί του Ρατζαστάν ανακηρύχθηκαν μέρος της Άυλης Λίστα Κληρονομιάς από την UNESCO.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Kalbelia

KATHAK

O ινδικός χορός ειναι ενας ιερός χορός γεμάτος θεατρικότητα και δεξιοτεχνεία. Τα πόδια γίνονται μουσικό οργανό που παίζει πάνω στα ρυθμικά πατρον της ινδικής τάμπλάς, όλο το σώμα μεταμορφώνεται σε ενα θεικό εργαλείο έκφρασης.

Το Kathak είναι μία από τις δέκα μεγάλες μορφές του ινδικού κλασσικού χορού. Η καταγωγή του  αποδίδεται παραδοσιακά στους ταξιδιώτες της αρχαίας βόρειας Ινδίας γνωστούς ως Kathakars ή αφηγητές.  Ο όρος Kathak προέρχεται από τη σανσκριτκή λέξη Katha που σημαίνει “ιστορία” και την Kathaka που σημαίνει “αυτός που λέει μια ιστορία” ή “να κάνει με ιστορίες”. Οι χορευτές ανέφεραν ιστορίες από τα σπουδαία έπη και την αρχαία μυθολογία μέσω του χορού, των τραγουδιών και της μουσικής με τρόπο παρόμοιο με το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

To Kathak βρίσκεται σε τρεις ξεχωριστές μορφές, που ονομάζονται από τις πόλεις όπου εξελίχθηκε η παράδοση αυτού του χορού Jaipur, Banaras και Lucknow. Στυλιστικά, η μορφή του χορού Kathak δίνει έμφαση στις ρυθμικές κινήσεις των ποδιών, διακοσμημένες με μικρά κουδουνάκια (Ghungroo) και την κίνηση εναρμονισμένη με τη μουσική.

Η κύρια εστίαση του χορού γίνεται τα μάτια και οι κινήσεις των ποδιών. Τα μάτια λειτουργούν ως μέσο επικοινωνίας της ιστορίας που ο χορευτής προσπαθεί να δείξει.

Το Kathak ως καλλιτεχνική παράσταση επιβίωσε και αναπτύχθηκε ως προφορική παράδοση, έμαθε και καινοτομεί από τη μια γενιά στην άλλη προφορικά και μέσω της πρακτικής.

Ιστορία

Σύμφωνα με τη Mary Snodgrass, η παράδοση του Kathak της Ινδίας είναι ανιχνεύσιμη στο 400 π.Χ. Το αρχικό κείμενο που σώζεται με τις ρίζες του Kathak είναι η Natya Shastra  που αποδίδεται στον Bharata και η πρώτη του πλήρης συλλογή χρονολογείται από το 200 π.Χ. έως το 200 μ.Χ.
Η πιο μελετημένη εκδοχή του κειμένου Natya Shastra αποτελείται από περίπου 6000 στίχους δομημένα σε 36 κεφάλαια.  Το κείμενο, δηλώνει η Ναταλία Lidova, περιγράφει τη θεωρία του χορού Tāṇḍava (Shiva), τη θεωρία της φυλής, της bhāva, της έκφρασης, της χειρονομίας, των ενεργειών, των βασικών βημάτων, των στάσεων στάσης – οι οποίες αποτελούν μέρος ινδικών κλασικών χορών, συμπεριλαμβανομένου του Kathak.  Οι χορευτικές τέχνες και οι τέχνες επιδόσεων, δηλώνουν αυτό το αρχαίο ινδουιστικό κείμενο, είναι μια μορφή έκφρασης πνευματικών ιδεών, αρετών και ουσίας των γραφών.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Kathak

IΝΔΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙA

Η πλούσια, γεμάτη φαντασία ινδική μυθολογία, αποτελεί ένα ανεξάντλητο απόθεμα θεμάτων για τον ινδικό χορό. H γνώση της ινδικής μυθολογίας είναι απαραίτητη σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον ινδικό χορό, μιά και οι ιστορίες που καλείται να αφηγηθεί είναι σε μεγάλο ποσοστό παρμένες απ’αυτήν. Τα σύμβολα και οι μύθοι είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών που έκανε ο άνθρωπος από τις παλαιολιθικές του καταβολές για να καταλάβει τη φύση της δημιουργίας: τόσο την ομορφιά της, όσο και τη βιαιότητα και τη σκληρότητά της.
Οι χορογραφίες εμπνέονται από τους μύθους όπως αυτοί ξεδιπλώνονται μέσα από τοπία ανθρώπων, θεών και δαιμόνων. Τα τοπία αυτά δεν είναι ρεαλιστική αναπαράσταση εξωτερικών χώρων και αντικειμενικής πραγματικότητας, αλλά σύμβολα, φορείς ψυχικού υλικού και ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε έκφραση δρωμένων σε βαθύτερα στρώματα ύπαρξης, στα βάθη του ασυνείδητου.

Στον Ινδικό χορό ο σκηνικός χώρος αντανακλά και συμπυκνώνει τον ψυχικό χώρο. Οι χορογραφίες εμπνέονται από τους μύθους όπως αυτοί ξεδιπλώνονται μέσα από τοπία ανθρώπων, θεών και δαιμόνων. Τα τοπία αυτά δεν είναι ρεαλιστική αναπαράσταση εξωτερικών χώρων και αντικειμενικής πραγματικότητας, αλλά σύμβολα, φορείς ψυχικού υλικού και ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε έκφραση δρωμένων σε βαθύτερα στρώματα ύπαρξης, στα βάθη του ασυνείδητου.
Οι πανέμορφες στάσεις και κινήσεις του χορού αυτού αντλούν από ενα μακρινό ονειρικό παρελθόν, όπου τα σύμβολα λειτουργούσαν ως οδηγοί, δείχνοντας στους ανθρώπους τις σχέσεις τους με το αόρατο και με τη φαντασία. Είναι σύμβολα που, σε βαθύτερο επίπεδο, αφορούν όλους τους ανθρώπους, υπερβαίνοντας τη γεωγραφική, ιστορική ή πολιτισμική απόσταση.
Η τέχνη αυτή (που προσφέρει μεγάλο πεδίο στην επιστημονική έρευνα, την εθνολογική, λαογραφική και λογοτεχνική), μεταφέροντάς μας σε προϊστορικές εποχές, μας δίνει δείγματα της αρχέγονης πανανθρώπινης παράδοσης.

ΒOLLYWOOD

Στην δεκαετία των 40,η χορογραφία στις ινδικές ταινίες μετατράπηκε σε ένα πολύ σημαντικό μέρος του ινδικού σινεμά. Η επίδραση αυτού αυξήθηκε όταν οι πρωταγωνιστές των ταινιών επιλεγόταν με βάση τις χορευτικές τους ικανότητες και όχι την υποκριτική. Μεγάλο ποσοστό από τις κλασικές χορεύτριες καταφεύγετε στον κινηματογράφο.

Αργά αλλά σταθερά, ο παραδοσιακός χορόσ εξασθενεί υπέρ μιας πιο ευέλικτης αλλά λιγότερο γνήσιας χορογραφίας. Στην δεκαετίας του ’50 πρωτοπροβλήθηκε “item girl” ή “Danza Cabaret”, συνήθως σε bar ή δημοσίους χώρους και μερικές φορές ως μέρος εκδηλώσεων. Μέσω αυτών των γεγονότων, ο θεατής εισήχθη στο Δυτικό στυλ.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 η μουσική άρχισε να πρωταγωνιστεί τις ταινίες , βάζοντας τον χορό σε δεύτερο φόντο. Αλλά το 80 με τη γέννηση της μουσικής ντίσκο, ο χορός άρχισε και πάλι σταθερά να πρωταγωνιστεί στον Ινδικό κινηματογράφου. η αυστηρή εκπαίδευση των χορευτών που προέρχεται από την δεκαετία του 80 διατηρείται μέχρι και σήμερα με επιβλητικό τρόπο στις χορογραφίες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας από το ’90 και μετά, γέννησε το φαινόμενο των πλούσιων γάμων μεταξύ ινδουιστές, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στον μεγάλο αριθμό ταινιών χορού. Πολυδάπανες παραγωγές, εξειδίκευση και επαγγελματισμός, χορογράφοι της διεθνούς εκπαίδευσης και καταρτισμένοι νέοι χορευτές, δεν ήταν πλέον απλά αξεσουάρ, αλλά σημαντικό μέρος του χορού. Bollywood Cine

Σήμερα, οι χοροί Bollywood έχουν διαμορφώσει το δικό τους στυλ. Δανειζόμενοι από την Δύση ελεύθερες κινήσεις και  παραδοσιακές ινδικές.


Τα σχόλια έχουν κλείσει.