Bollywood


IΝΔΙΚΗ
ΜΥΘΟΛΟΓΙA

Η πλούσια, γεμάτη φαντασία ινδική μυθολογία, αποτελεί ένα ανεξάντλητο απόθεμα θεμάτων για τον ινδικό χορό. H γνώση της ινδικής μυθολογίας είναι απαραίτητη σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον ινδικό χορό, μιά και οι ιστορίες που καλείται να αφηγηθεί είναι σε μεγάλο ποσοστό παρμένες απ’αυτήν. Τα σύμβολα και οι μύθοι είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών που έκανε ο άνθρωπος από τις παλαιολιθικές του καταβολές για να καταλάβει τη φύση της δημιουργίας: τόσο την ομορφιά της, όσο και τη βιαιότητα και τη σκληρότητά της.
Οι χορογραφίες εμπνέονται από τους μύθους όπως αυτοί ξεδιπλώνονται μέσα από τοπία ανθρώπων, θεών και δαιμόνων. Τα τοπία αυτά δεν είναι ρεαλιστική αναπαράσταση εξωτερικών χώρων και αντικειμενικής πραγματικότητας, αλλά σύμβολα, φορείς ψυχικού υλικού και ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε έκφραση δρωμένων σε βαθύτερα στρώματα ύπαρξης, στα βάθη του ασυνείδητου.

Στον Ινδικό χορό ο σκηνικός χώρος αντανακλά και συμπυκνώνει τον ψυχικό χώρο. Οι χορογραφίες εμπνέονται από τους μύθους όπως αυτοί ξεδιπλώνονται μέσα από τοπία ανθρώπων, θεών και δαιμόνων. Τα τοπία αυτά δεν είναι ρεαλιστική αναπαράσταση εξωτερικών χώρων και αντικειμενικής πραγματικότητας, αλλά σύμβολα, φορείς ψυχικού υλικού και ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε έκφραση δρωμένων σε βαθύτερα στρώματα ύπαρξης, στα βάθη του ασυνείδητου.
Οι πανέμορφες στάσεις και κινήσεις του χορού αυτού αντλούν από ενα μακρινό ονειρικό παρελθόν, όπου τα σύμβολα λειτουργούσαν ως οδηγοί, δείχνοντας στους ανθρώπους τις σχέσεις τους με το αόρατο και με τη φαντασία. Είναι σύμβολα που, σε βαθύτερο επίπεδο, αφορούν όλους τους ανθρώπους, υπερβαίνοντας τη γεωγραφική, ιστορική ή πολιτισμική απόσταση.
Η τέχνη αυτή (που προσφέρει μεγάλο πεδίο στην επιστημονική έρευνα, την εθνολογική, λαογραφική και λογοτεχνική), μεταφέροντάς μας σε προϊστορικές εποχές, μας δίνει δείγματα της αρχέγονης πανανθρώπινης παράδοσης.

ΒOLLYWOOD

Στην δεκαετία των 40,η χορογραφία στις ινδικές ταινίες μετατράπηκε σε ένα πολύ σημαντικό μέρος του ινδικού σινεμά. Η επίδραση αυτού αυξήθηκε όταν οι πρωταγωνιστές των ταινιών επιλεγόταν με βάση τις χορευτικές τους ικανότητες και όχι την υποκριτική. Μεγάλο ποσοστό από τις κλασικές χορεύτριες καταφεύγετε στον κινηματογράφο.

Αργά αλλά σταθερά, ο παραδοσιακός χορόσ εξασθενεί υπέρ μιας πιο ευέλικτης αλλά λιγότερο γνήσιας χορογραφίας. Στην δεκαετίας του ’50 πρωτοπροβλήθηκε “item girl” ή “Danza Cabaret”, συνήθως σε bar ή δημοσίους χώρους και μερικές φορές ως μέρος εκδηλώσεων. Μέσω αυτών των γεγονότων, ο θεατής εισήχθη στο Δυτικό στυλ.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 η μουσική άρχισε να πρωταγωνιστεί τις ταινίες , βάζοντας τον χορό σε δεύτερο φόντο. Αλλά το 80 με τη γέννηση της μουσικής ντίσκο, ο χορός άρχισε και πάλι σταθερά να πρωταγωνιστεί στον Ινδικό κινηματογράφου. η αυστηρή εκπαίδευση των χορευτών που προέρχεται από την δεκαετία του 80 διατηρείται μέχρι και σήμερα με επιβλητικό τρόπο στις χορογραφίες του σύγχρονου κινηματογράφου.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας από το ’90 και μετά, γέννησε το φαινόμενο των πλούσιων γάμων μεταξύ ινδουιστές, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στον μεγάλο αριθμό ταινιών χορού. Πολυδάπανες παραγωγές, εξειδίκευση και επαγγελματισμός, χορογράφοι της διεθνούς εκπαίδευσης και καταρτισμένοι νέοι χορευτές, δεν ήταν πλέον απλά αξεσουάρ, αλλά σημαντικό μέρος του χορού. Bollywood Cine

Σήμερα, οι χοροί Bollywood έχουν διαμορφώσει το δικό τους στυλ. Δανειζόμενοι από την Δύση ελεύθερες κινήσεις και  παραδοσιακές ινδικές.


Τα σχόλια έχουν κλείσει.